среда, 25. јануар 2012.

PRIDIGARJI - Nizki udarci na visokem nivoju


PRIDIGARJI
" Nizki udarci na visokem nivoju "
( Subkulturni Azil/Front Rock )2011.
CD
Ska punk - SLOVENIA









Ormoške legende Pridigarji ponovo su diskografski aktivni. Najavljivan povratnički album " Niski udarci na visokem novoju " ugledao je svetlo dana krajem odlazeće 2011-e godine, na radost na malog broja pristalica ostavštine benda. Davorin Bešvir i ekipa su tako diskografski ponovo u sedlu, a aktuelno izdanje sa punim pravom može stati u red njihovih najuspešnijih ostvarenja, realizovanih tokom godina egzistiranja. Oštrica cinizma je na nivou, energija upravo takva kao da ovog momenta počinju, melodičnost izražena skoro kao kod " 2 Tone " sastava s kraja 70-tih godina, i sve u svemu razloga za užitak je napretek. Pridigarji su se predstavili sa 12 numera, od kojih će mnoge ostati zabeležene kao ubedljiviji deo njihovog studijskog ali verujem i koncertnog materijala. Duvačka sekcija melje, aranžmani potvrđuju ozbiljnost i iskustvo aktera, a produkcija na mudar način spaja težnje benda sa modernim tendencijama. Pridigarji su oduvek bili bend na svojoj strani, takođe sastav koji je unutar postavljene forme ubedljivo držao stvari pod svojim rukama, ali je aktuelno ostvarenje jedan veliki iskorak napred... Sjajno momci..Samo tako....

Ocena : 8 , 5 / 10
C / o : www.ljudmila.org



ALEK - Peščani sat


ALEK
" Peščani sat "
( ExpanziUM ) 2011.
CD - SERBIA
Rock/hard rock










Aleksandar- Alek Jovanović je dugogodišnji pregalac, muzičar, gitarista, pevač i autor, aktivan u ovdašnjem community-ju godinama unazad.
Uređuje i vodi " Video Bang Magazin", emisiju koja se preko kablovske mreže emituje na brojnim TV stanicama širom Srbije, i u kojoj promoviše naravno iz svoje vizure, dešavanja na domaćoj muzičkoj sceni. Ovaj kragujevčanin je takođe sa svojim bendom i diskografski aktivan, a krajem odlazeće 2011-e godine, realizuje i ćetvrto po redu izdanje. " Peščani sat" je album na kojem se našlo 11 numera, urađenih u maniru rock i hard rock varijanti ovdašnje starije škole, koja je prepoznata u Alekovom autorskom radu od njegovih početaka. Alek na svoj način rekapitulira period kraja 70-tih i početka 80-tih godina, pokušavajuči naravno da ponudi autentično viđenje pomenute žanrovske varijante.
Materijal je uglavnom srednjeg tempa, tu je i poneka sporija numera, a songovi su izvedeni na maternjem jeziku...Jača strana pristupa benda je vrlo ubedljivo muziciranje, a ona slabija se ogleda u nepostojanju pesme, koja bi se na određeni način izdvojila i možda lakše " progurala" samu prohodnost albuma. " Peščani sat", ipak za one sledbenike da ponovim još jednom ovdašnjih rock i hard rock varijanti, nudi dovoljno razloga za slušalački užitak.

Ocena : /
C / o : www.alekband.blogspot.com



недеља, 22. јануар 2012.

BAOBAB - Pogled iznad


BAOBAB
" Pogled iznad "
( Manekeni Bigza ) 2011.
Free download - SERBIA
Rock/garage rock/alter rock











Baobab su trio koji dolazi iz Arilja, i imaju dugu i isprekidanu izvođačku tradiciju. Naime, postoje 18 godina, a tokm perioda egzistiranja, kojeg je pratio diskontinuitet delovanja objavili su jedno full - length samostalno izdanje " Iza babine kuće " ( 1998. ) i maxi singl " Dve leve noge",tokom 2010-e godine. Baobab na svom izdanju " Pogled iznad " zvuče kao zreo sastav koji zna koliko može i kakvi su mu ( im ) dometi.
Njihov stil prdstavlja kombinaciju rock / garage rock i alter rock tendencija, koje prati sigurno izvođenje i više no solidno vokaliziranje.
Uspeli su da " naprave" jedan pravilan balans između sviračkih i vokalnih rešenja, a njihove pesme koje izvode na maternjem jeziku, takođe imaju priličnu dozu melodičnosti. Materijal jeste ujednačen, a istakao bih i sjajnu drugu po redu numeru naziva " Mesto pod suncem".
" Pogled iznad " adekvatno u autorskom i izvođačkom smislu promoviše bend, koji je pokazao da poseduje ne mali broj aduta na svojoj strani.
Ali, sledi teži i za mnoge i nepremostv deo, a to je promocija, u kojoj sastav iz Arilja tek treba da se izbori za svoje mesto pod suncem...

Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.manekenibigza.org



уторак, 17. јануар 2012.

TetraPank - Instant revolt


TetraPank
" Instant revolt "
( SKC Novi Sad ) 2011.
CD/Free download
Punk'n'roll - SERBIA






Novosadski sastav TetraPank postoji od 2004-e godine, a aktivnost im u kontinuitetu traje od sledeće 2005-e. Tokom perioda egzistiranja uspeli su da putem online snimaka promovišu svoja 4 EP izdanja, a full-length album, koji je sniman tokom septembra meseca 2010-e godine, im izlazi prošle, 2011-e, i to za " SKC Novi Sad" kao digi CD, ali i u formi free downloada, koji je tako dostupan većem broju potencijalnih konzumenata. Bend sam imao priliku prvi put uživo da vidim kada su u beogradskom " KST"-u svirali uz Čikine Bombone kao support akt Goblinima. Na koncertu, kao i na studijskim snimcima znaju da budu ubedljivi, a odlikuje ih izuzetna energija pri interpretaciji songova koje izvode. U muzičkom smislu kombinuju postulate sirovog punka sa rock priključcima , a na sve to treba dodati i vidljive elemente glamoura kojeg možda ne ističu u prvi plan, ali koji je primetan čak i u načinu izvođenja pesama. Pojavili su se takođe i na kompilaciji tribute CD-a Balaševićevoj ostavštini " Neki noviji klinci", a u samom Novom Sadu su do sada uspeli da " urade" mnogo više nego u drugim predelima/delovima Srbije. Na albumu se nalazi 13 pesama, realizovanih u studiju " Piknik", a pojedine iz starijeg repertoara su ponovo snimljene sa određenim aranžmanskim doradama.TetraPank zaista ubedljivo izvode materijal iza kojeg stoje,mada se čini da sa druge strane na pojedinim mestima im pomalo manjka melodičnosti, ali ono što im sigurno nedostaje to je bolja i izglednija promocija, na kojoj su do sada ili malo, ili prilično neadekvatno radili.
" Instant revolt" sasvim relevantno podržava stavove benda, no realističniju sliku o njima dobijate kad ih vidite na koncertnom podijumu...

Ocena : 7 / 10
C / o : www.myspace.com/tetrapank



недеља, 15. јануар 2012.

RESISTER - Resister


RESISTER
" Resister "
( Nocturne music edition ) 2011.
Free download - SERBIA
Progressive/power metal









Beogradski sastav Resister aktivan je od 2004-e godine, i o njihovom radu poznavaoci dešavanja u srpskom metal community-ju su uglavnom dobro informisani. 2007-e godine realizuju prvo promo izdanje. Tokom perioda delovanja, kao što je manje - više i danas slučaj imali su čestih personalnih problema, ali su uspeli da održe nivo muziciranja , kao i rada na vlastitom razvitku. Nedavno im se pojavilo istoimeno albumsko ostvarenje, koje u free download varijanti realizuju za " Nocturne " magazine, a reč je o full-lengthu na kojem se našlo 8 numea, snimljenih u etabliranom " Paradox " studiu. Resister izvode varijantu progressive power metala, čije korene nalazimo u 90-tim godinama, ali ga oni na neki svoj način razvijaju, trudeći se da maksimalno ubedljivo ostave sopstveni trag i pečat. Za pohvalu je energija koju unose u songove, i sam način sviračke, pa i aranžmanske realizacije. Veliki broj inostranih sastava, verni ovakvoj žanrovskoj formi, često uleću u problem manirizma, pri čemu sama forma zna biti maksimalno " ispoštovana", ali zato materijal " puca " od dosade i neinventivnosti. Resister nisu upali u tu zamku, i dobro je što je tako.
Pesme im imaju jednu pozitivnu tenziju, jasan stav, pa na kraju krajeva i poruku. No, ne može baš sve biti idealno, i meni lično najviše smeta sam način, kao i realizacija produkcije. Čini mi se da je ona pogrešno postavljena, na pojedinim momentima je " preforsirana", na drugim delovima " tanka", i često je u suprotnosti sa samim načinom izvođenja materijala, i načinom realizacije prisutnih songova. Prosto je neverovatno, pa čak i retko, da unutar progressive / power metala, pa makar i ovog domaćeg, imamo priliku da čujemo kvalitetne songove, odlično muziciranje, savremene aranžmane, i tako " nefleksibilnu " produkciju. Verujem ipak, da će sledeči put i u tom smeru stvari biti dovedene na pravu meru.

Ocena : 7, 5 / 10
C / o : www.reverbnation/resister



уторак, 10. јануар 2012.

KASCHADE - Kaschade


KASCHADE
" Kaschade "
( Architecture Records ) 2011.
CD / Free download - SERBIA
Electronic/alternative/experimental









Iza imena Kaschade stoji novosadski umetnik Aleksandar Stojanović. On je idejni i autorski tvorac kompletne muzike sa njegovog albuma, koja je dostupna u formi " fizičkog " CD-a, i kao free download varijanta. Stojanović komunicira sa electro pristupom, i njegov način izražavanja i razmišljanja oslonjen je na neku vrstu eksperimentalnog viđenja sa psihološkim i realizatorskim minimalističkim načinom tretiranja forme, kroz koju se provlače takođe improvizatorski i psychedelic elementi. Određeni uticaji iz 70-tih i 80-tih godina su takođe vidljivi, ali se može reći da se autor izborio za neki tipično lični pristup i pečat. Način tretiranja aranžmana , pa i postavljenog koncepta je ozbiljan, a sama muzička matrica nije jednostavna za prihvatanje i slušanje. Reč je o intersantnom izdanju, koje takođe zahteva " snažnu" slušalačku pažnju, kao i posvećenost ovakvo postavljenoj formi...

Ocena : 7 / 10
C / o : www.myspace.com/kaschade



четвртак, 5. јануар 2012.

ESHATON - Čekajući Eshaton


ESHATON
" Čekajući Eshaton "
(Self-released)2011.
CD - SERBIA
Christian rock/metal








Eshatron je sastav čija je aktivnost kontinuirana već nekoliko godina. Poznavaoci dešavanja na ovdašnjoj ne estradnoj sceni znaju da je koncept benda orijentisan ka hrišćanskoj i pravoslavnoj poruci, i da se ovi momci veoma predano, ozbiljno i temeljno odnose prema muzici iza koje stoje. Kako sam imao prilike da ih čujem i u njihovoj ranijoj tkzv. demo fazi, moram da primetim, kako su uspeli tokom vremena da izrastu u svirački ozbiljan akt, čije pesme imaju jasnu autorsku i izvođačku dimenziju, od malo pre ozbiljan pomenuti koncept, i na kraju poruku, koja ne mora svima biti bliska, ili intersantna, ali iza koje oni stoje apsolutno srcem, dušom i što je najvažnije - glavom. U ovde čutom i prisutnom materijalu, Eshaton citiraju, ili parafraziraju poruke izBiblije, Starog Zaveta, pravoslavnih štiva, a u pozadini njihov stil apsorbuje jasne elemente rocka i metala, najčešće tkzv. simfonijskog pristupa i upliva. Na svakom " koraku" se oseća ozbiljnost u načinu tretiranja aranžmana, kao i samoj realizaciji, a što je veoma važno bend deluje kao uigran tim. Tehnička opremljenost CD-a takođe zaslužuje pohvalne epitete, reč je o digi pack izdanju, sa bogatim booklet dodatkom, prepunim informacijama. .Materijal je ujednaćen, i uspeli su da izguraju da od prvih taktova do samog kraja ne izgube " dah", ili se pak' idejno izgube u ponavljajućim " frazama". Moj personalni favorit je treća po redu tema / oda - " Svetinje svetinjama"... Biće intersantno videti na kakvu će realno reakciju u javnosti naići Eshatonova poruka, i koliko će grupa u budućnostiimati ili ne sledbenika, i generalno pristalica....

Ocena : 8 / 10
C / o : www.eshaton.rs



MARZIDOVSHEK - Ultimativ


MARZIDOVSHEK
" Ultimativ "
(Subkulturni Azil/Monofonika) 2011.
LP - SLOVENIA
Electro/noise/industrial/minimalism









Mario Marzidovshek bio je jedan od pionira slovenačkog i Ex-Yu electro / industrial underground pokreta. Iako se još ranije počeo baviti muzikom, među prvima je krenuo sa objavljivanjem, prodajom i distribucijom kaseta putem mail ordera. Snimao je puno, takođe i realizovao, štampao pomenute kasete u ograničenim tiražima, ali je njegova ogromna energija i entuzijazam bila smernica mnogima, koji su u ono vreme bili istraživački ili autorski orijentisani ka pomenutim žanrovskim tendencijama. 20-tog septembra 2011-e, u svojoj 50-toj godini Marzidovšek je nažalost okončao životni put. " Ultimativ " predstavlja neku vrstu izbora / odabira segmenata njegovih idejnih i autorskih pokušaja / konstrukcija, i svakako vrlo značajan dokumenat njegovog načina razmišljanja, kao i dokumenat jednog vremena kada je ova vrsta elektronske / industrial muzike na Ex-Yu teritoriji doživljavala svoje pionirske korake. LP je obogaćen tekstualnim informacijama i istoriografskim podacima, i svako ko bude imao priliku da dođe do pomenutog albuma, imaće priliku da se upozna sa jednim širim i obogaćenim aspektom karijere ovog slovenačkog minimaliste. " Ultimativ" predstavlja važan dokumenat vremena, i još jedan sjajan poduhvat Dušana Hedla i " Subkulturnog Azila "....

Rating : /
C / o : www.ljudmila.org/subkulturni-azil

понедељак, 2. јануар 2012.

STEREOLIMIT - Indikacije, kontradikcije i neželjena dejstva


STEREOLIMIT
" Indikacije, kontradikcije i neželjena dejstva "
( Manekeni Bigza ) 2011.
Free download
Power pop - SERBIA














Niški sastav Stereolimit, noviji je akt na ovim prostorima. Krenuli su sa pričom 2010-e godine, a nedavno im se materijal pojavio na site-u " Manekeni Bigza" kao full-lengrth free download izdanje,.dostupno tako svim zaintersovanima. Reč je o power pop sastavu, koji je influentan pristupom etabliranim najviše na britanskoj sceni tokom druge polovine 80-tih i prve polovine 90-tih godina, ali se u njihovoj muzici mogu čuti i citati ovdašnjih sastava kao što su recimo Eva Braun, Veliki Prezir, ali jedan način tretiranja " oštrine" u gitarskom pristupu, te izraženija energičnost pokazuju ogromnu volju da se predstave kao autorski što je moguće više autentičan bend.. " Indikacije, kontradikcije i neželjena dejstva " sadrže materijal koji je prijatan za slušanje, nema dosadnih momenata, a pojedine kompozicije zavređuju i češća reemitovanja , kao što je slučaj sa izraženo atmodferičnim songom " Parazit ".. Sasvim dovoljno za neki ozbiljniji početak, videčemo šta će u njihovom slučaju doneti neposredna budućnost..

Ocena : 7 / 10
C / o : www.manekenibigza.org