понедељак, 23. јул 2012.

ALEXANDRIA - Aktivni radio materijal


ALEXANDRIA
" Aktivni radio materijal "
( MP RTRS ) 2012.
CD - BOSNIA & HERZEGOVINA
Power pop/indie/melodic rock 








Banjalučki sastav Alexandria je uslovno rečeno noviji akt na sve bogatijoj tamošnjoj muzičkoj sceni, ali i bend koji je tokom poslednjih nekoliko meseci svojim aktivnostima  " okupirao" tamošnji medijski prostor. " Muzička Produkcija RTS Republike Srpske" im je nedavno objavila debitantsko albumsko ostvarenje, a ovaj kvartet je u kontinuitetu na više mesta promovisao svoje izdanje.
Takođe su imali zapažen nastup na ovogodišnjem " Kastel Rock Festu", gde im je pripala uloga akta koji je otvorio manifestaciju.
" Aktivni radio materijal" je album na kojem se našlo 14 izrazito melodičnih songova, u kojima preovladava jedna vrsta emocije ili emotivne lirike, a ona karakteriše kompletan materijal, bilo da je reć o ljubavnim temama, ili o drugim songovima koji u većoj meri opisuju muško - ženske odnose / relacije. Alexandria su inficirani 80's power popom sa jedne strane, te 90's indie i melodic rock uticajima sa druge. Pokušavaju da pomire pomenutu melodičnost, sa pametno koncipiranim pozadinskim muziciranjem, i deluje da im to u većoj meri uspeva. Imaju ponešto i od Ex-Yu post novotalasne psihologije, koja je primetna u načinu tretiranja samih songova, što je generalno još jedan pozitivan detalj. Aranžmani su precizno postavljeni, čini se na momente i suviše precizno, malo više sviračkih " sloboda " ili neočekivanih rešenja bi bila dobrodošla, ali na kraju krajeva , pretpostavljam da ono što su želeli da predstave su i uspeli da realizuju. Imam takođe utisak, da u koncertnoj varijanti pesme sa albuma dobijaju na dodatnoj energiji, koja u ovakvoj studijskoj postavci pomalo nedostaje. Ipak, " Aktivni radio materijal" je debi koji otkriva ne male potencijale grupe, kao i njihovu rešenost da se na ozbiljan način predstave slušalačkoj javnosti....

Ocena : 7 , 5 / 10
C / o : www.facebook.com/alexandriabend
www.myspace.com/alexandriabend





петак, 20. јул 2012.

NICK DRAG - Neon King


NICK  DRAG
" Neon King "
( Neon Kings Records ) 2012.
CD
Rockabilly/revival - SERBIA










Pevač i autor Nikola Dragović svojim višegodišnjim delovanjem nezaobilazan je akter beogradskih rockabilly / revival dešavanja.
Svojevremeno je bio frontman važnih gradskih aktova - Havane Whisper i Crossfire-a, a deo perioda provodio je i u inostranstvu gde bi nastupao izvodeći muziku koja mu je duboko " usađena" u srcu. Nick Drag je ujedno i bend kojeg predvodi i sa kojim jedno kraće vreme nastupa, a ako ste imali prilike da čitate moj izveštaj sa koncerta Vampira u Sava Centru, spomenuo sam njihov zapažen nastup, kojeg su imali kao support akt. " Neon King" je upravo objavljen album, " ubačen" kroz digi format, na kojem se Nikola sa svojim sastavom predstavio kroz 10 svojih autorskih radova ( za numeru "Little Cafe Down The Street" tekst je pisao Ivan Ilić ), a reč je o samostalnom izdanju, na kojem su numere otpevane na engleskom jeziku. " Neon King " sadrži rafiniran, ali nikako upeglan revival / rockabilly materijal , lociran negde na prelazu od 50-tih do 80-tih godina prošlog veka, više USA nego britanske ili evropske škole, ali najviše naravno autorski tipičan i karakterističan za samog pevača. Songovi su izraženo melodični, bend u pozadini maniristički svoj posao obavlja na ubedljiv način, dok aranžmani i produkcija u potpunosti odgovaraju standardima sadašnjeg vremena.
" Neon King" je izdanje koje se sluša u jednom dahu,a ako ste poklonik pomenute žanrovske forme, vraćaćete mu se češće nego što vam se u prvi mah čini. Ubedljiva interpretacija, odlične pesme i dovoljan razlog da u vašem gradu " ugostite" bend.... Sviraj to " ponovo " Nick....

Ocena : 8, 5 / 10
C / o : www.myspace.com/nickdrag





петак, 6. јул 2012.

KATARINA KAČUNKOVIĆ - Tribute To Mirko Šouc


KATARINA KAČUNKOVIĆ
" Tribute To Mirko Šouc "
( Self - released ) 2011.
CD
Vocal jazz - SERBIA










Iz nekakvog drugog plana i gotovo neprimetno, krajem prošle 2011-e godine , domaća jazz produkcija je postala bogatija za  jedno sjajno izdanje, a to je album Katarine  Kačunković - " Tribute To Mirko Šouc ". Beogradska pevačica je na neki svoj način priredila hommage pijanisti, kompozitoru i aranžeru, pomenutom Mirku Šoucu ( rođenom 1933. ), koji je svoje zvezdane trenutke imao tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, iako je i godinama kasnije nastavljao da se bavi muzikom. Šoucovi autorski radovi, a  naročito njegov aranžmanski opus ostavili su dubok i neizbriisiv trag u zabavnoj i jazz muzici pomenutog perioda. Katarina je uz pomoć i asistenciju velikog broja saradnika i muzičara - The Mambo Stars Big Band , kao i članova beogradskog jazz orkestra, Wonder String Quarteta, priredila slušaocima nesvakidašnji ugođaj, vraćajući emociju u neko prošlo vreme, najbliže bi to bilo nekim beogradskim 60-tim godinama.
Sam album i songovi, po atmosferi su slični onom materijalu, kojeg je svojevremeno ljubljanski Videosex priredio na svom mini LP-u " Svet je zopet mlad" ( Helidon, 1987. ), s tim da su slovenci tada  odali počast radu i ostavštini Jožeta Privšeka . U ono vreme pomenuti mini LP Videosexa pomogao je većoj i izraženijoj popularnosti grupe, nisam siguran da će se to isto dogoditi i Katarini, ali je činjenica da  " Tribute To Mirko Šouc" izdanje obiluje prijatnom atmosferom, nadahnutom interpretacijom, koloritnim " sukobljavanjima" mambo, swing, cha-cha ritmova,   jednom pomalo zaboravljenom emocijom, nada sve večnim pesmama, kojima je beogradska pevačica sasvim sigurno " produžila" život. 16 sjajnih songova se nalazi na CD-u, koji je urađen kao samostalno izdanje, u kojeg je uloženo puno emocija i energije.
 Ovo je sjajan album, potrudite se da ga nabavite kako znate i umete, nećete zažaliti sigurno....

Ocena :  9 / 10
C  / o : www.katarinakacunkovic.com