недеља, 10. јануар 2016.

RAZNI IZVOĐAČI – „Original EP Collection 2 Jugoton Istočno od raja“

(Croatia Records) 2015.
9 EP CD
60’s beat/sunshine pop/pop / EX-YU


Pre izvesnog vremena „Croatia Records“je na tržište izbacila novu seriju od 9 EP CD-a, upakovanih u box set,realizovanih kao format tkzv. mini LP-a, koji vraćaju film na period kod nas zakasnelih 60-tih godina, kada su ovdašnji izvođači tražeći svoj izražajni put, plasirali ideje kroz prizmu tadašnjih svetskih muzičkih dešavanja. Naravno sve je to u ono vreme moralo proći cenzuru izdavačkih kuća, pa je bilo i mnogo kompromisa, ali svejedno jedan nezaobilazan period ovdašnje istorije je na  veoma lepo upakovan način dostupan na uvid javnosti, ne samo kao običan podsetnik, već i kao ozbiljan istorijski informator sa snažnim edukativnim prefiksom.
„Original EP Collection 2 Jugoton istočno od raja“, sem u slučaju Zlatnih Akorda i Miše Kovača, predstavlja izvođače iz Srbije i jednog iz Crne Gore – Ansambl Montenegro,čija je i inače karijera u većem delu delovala iz inostranstva, a prisutni  su : Zlatni Dečaci, Crni Biseri, 7 Mladih, ženski sastav Sanjalice i Miki Jevremović, kojeg na EP-u prate Zlatni Dečaci i ansambl Bogdana Dimitrijevića.
U većoj meri ovde možemo čuti kako su naši pevači i sastavi izvodili uglavnom cover verzije poznatih songova, i kako je sve to zvučalo i izgledalo. Sa skromnom studijskom tehnologijom, ali sa puno emocija i elena, bez sumnje. Neki od ovde prisutnih EP-a, tada urađeni u formatu vinilnih 7“inchnih izdanja su imali vrlo dobru tiražno-komercijalnu prođu i uspeh, drugi, nešto manju, ali su zato kod onih pravih ljubitelja uživali veće poštovanje i respekt.
„Croatia Records“ je tako još jednom pokazala da se brine o ostavštini ovdašnje muzičke istorije, koja  sa svim svojim lošim,boljim i dobrim stranama, predstavlja nezaobilazan deo Ex-Yu kulturnog nasleđa.


crorec.hr


                                                  

Нема коментара:

Постави коментар